Rodinný krb súčasnosti: jedáleň. Tipy, ako ju zariadiť štýlovo a prakticky

Pri zariaďovaní našich domovov venujeme veľa pozornosti dizajnu kuchyne, útulnosti spálne, komfortu obývačky, udržateľnosti kúpeľne. No často zabúdame na to, že mať samostatnú jedáleň alebo jedálenský kút oddelenú aspoň symbolicky od ostatných častí miestnosti je úžasný nápad. Ak je zariadená komfortne a príťažlivo, stane sa dejiskom rodinných stretnutí plných príjemných vôní, úžasných chutí a spoločných chvíľ.

Presné miesto je kľúčové

Jedáleň je zvyčajne prepojená s inou miestnosťou, nie zriedka je len vyhradeným kútom kuchyne alebo obývačky. Pokiaľ patríte medzi tých šťastlivcov, ktorí si môžu dovoliť zariadiť si ju v samostatnej izbe, môžete sa tešiť na každodenné stravovanie vo veľmi nevšednej atmosfére. Bez ohľadu na to, do akého štýlu je oblečená, samostatná jedáleň má vždy akýsi slávnostný nádych. Bude to obzvlášť citeľné počas osláv s hosťami.

Praktickou výhodou jedálne oddelenej od kuchyne je vylúčenie pachov vznikajúcich počas varenia. Neponúkne sa vám ani pohľad na kuchynskú linku alebo drez plný špinavého riadu. To môže byť extrémne užitočné pri zhone počas prípravy na hostinu. Nemusíte strácať čas na upratovanie, stačí zatvoriť dvere. Avšak presne tento benefit býva i dôvodom toho, prečo si mnohí pri samostatnej jedálne zariadia ešte navyše aj kútik na jedenie v kuchyni, aspoň na rýchle raňajky alebo večeru. Stolovanie je takto rýchlejšie ako aj upratanie stola a prenos vecí do drezu alebo umývačky riadu.

Obľúbeným riešením je umiestnenie jedálenského stola v rovnakom priestore kde sa nachádza obývačka. Toto riešenie vylučuje pohľad do kuchyne podobným spôsobom ako v samostatnej jedálni. Budete tak môcť krásne prepojiť spoločné rodinné aktivity so stravovaním. Na prípadných hostí to bude vplývať uvoľňujúco a oslavy budú môcť prebiehať v jedinej miestnosti. Pri samotnom návrhu a zariaďovaní ale budete musieť byť kreatívnejší. Toto riešenie si vyžaduje aj väčšiu mieru logistiky, aby ste mali na všetko dostatok priestoru.

Najpraktickejším a najbežnejším riešením je umiestniť jedálenský stôl do kuchyne. Získate tým ďalší úložný a pracovný priestor na varenie. Navyše, prestretie a upratanie stola je možné uskutočniť v priebehu niekoľkých sekúnd.

Javisko hlavného deja: stôl

Centrom a zároveň najdôležitejším kúskom nábytku jedálne je jedálenský stôl. Prvá a najdôležitejšia otázka, ktorú si pri jeho výbere musíte položiť: akú úlohu zohráva jedálenský stôl vo vašom živote? Pomôže vám, keď si odpoviete i na nasledovné: ako frekventovane ho budete používať? Kedy, v akých častiach dňa? Koľkým ľuďom bude slúžiť? Budete ho používať aj na kuchynské práce alebo len výlučne na stravovanie? Aké typy a aké množstvo jedál bude musieť zvládnuť?

Umiestnite ho na také miesto, aby ste mali dostatok voľného priestoru na šikovné stolovanie a servírovanie. Nie je zriedkavým riešením mať kuchynský stôl na jednej strane miestnosti, pokojne aj priamo pri stene. V prípade návštevy s väčším počtom ľudí ho potom viete odtiahnuť a priložiť k nemu viac stoličiek.

Čo sa týka formy jedálenského stola, môžete si vybrať, či bude okrúhly alebo obdĺžnikový. Ten okrúhly je praktickejší preto, lebo ponúka viac pohodlných a plnohodnotných miest. Navyše sa viac hodí do neformálnej atmosféry, pretože nikto nesedí na čele stola. Na druhej strane z pohľadu umiestnenia to budete mať ľahšie s takým modelom, ktorý dokážete umiestniť do rohu, čiže obdĺžnikový alebo štvorcový. Tvar na kvalite nič nemení, jedálenský stôl z masívu vám bude spoľahlivo slúžiť dlhé desaťročia, navyše vás poteší aj nadčasovým vzhľadom.

Samozrejme, rovnako dôležitým aspektom pri výbere jedálenského stola je aj to, či sa bude hodiť do vášho domova. V súčasnosti je zaužívanejšie zostaviť dizajn bytu podľa vlastnej kreativity, po kúskoch, pokojne od iných výrobcov aj predajcov. Dokonca aj miešanie rôznych interiérových štýlov je dnes trendy, akurát si to vyžaduje skutočne silný cit pre estetiku. Ak takouto zručnosťou nedisponujete, nezúfajte. Vašou záchranou budú jedálenské zostavy z masívu. Pôsobia elegantne, a môžete sa spoľahnúť na to, že vytvoria vznešenú a zároveň aj útulnú atmosféru. Inšpirujte sa kvalitnými modelmi na našej stránke (Furniture-nabytok.sk). Očaria vás rustikálnou gracióznosťou a nadčasovým vzhľadom.

Sadnite si pohodlne

Zásadnou otázkou je aj správny výber stoličiek. Pokiaľ si nekúpite kompletnú jedálenskú zostavu, venujte dostatočnú pozornosť tomu, aby sa hodili k jedálenskému stolu z hľadiska estetiky, pohodlia aj praktickosti. Dbajte na veľkosť, aby medzi kolenami sediacich a stolovou doskou bol dostatočný priestor. Kresielka môžu byť komfortnejšou alternatívou, ale vyžadujú si oveľa viac priestoru. Môže sa stať, že ich nebudete môcť zasunúť pod stôl kvôli lakťovej opierke, no a obmedzujú aj počet ľudí, ktorí môžu byť naraz pri jednom stole.

Ak máte k dispozícii skutočne málo miesta, môžete použiť aj skladacie stoličky, aj keď zvyčajne nie sú príliš pohodlné. Keďže však po tomto type stoličiek je veľký dopyt, v obchodoch sa začínajú objavovať stále krajšie modely.  Miesto vám môžu ušetriť aj barové stoličky. Po použití sa dajú zasunúť pod stôl alebo skôr pult, no bez opierky nôh sú naozaj nepohodlné.

Keď sa stravujete v obývačke, stoličky slúžia na viacero účelov. V takomto prípade bude rozumné zadovážiť si také, ktoré majú pevnú opierku chrbta, ale pritom nie sú príliš ťažké.

Pod svetlom je najkrajší jedálenský stôl

Dobre vybraná lampa a osvetlenie v optimálnej sile majú oveľa väčšiu zásluhu na celkovom vzhľade jedálne ako by ste si to mysleli. Základom by mal byť luster priamo nad stolom. Ideálne je to, ak máte k tomu ešte rôzne iné možnosti, ktoré budete využívať podľa situácie, nálady, počtu osôb a typu stravovania. Veď nie je jedno, či zapínate svetlo k romantickej večeri alebo osvetľujete spoločenskú hru v obklopení desiatich pohárov a misiek s rôznymi drobnými občerstveniami.

Nezabudnite ani na svetelné doplnky. Sviečky by v jedálni nemali chýbať. Svetelné reťaze dokážu pozdvihnúť atmosféru letných večerov pri ľahkom víne a sú nevynechateľným elementom osláv romantických výročí. Vždy by ste mali byť pripravení na narodeninové žúry, kvalitná party výzdoba je trvácna a použiteľná na viacerých podujatiach.

Zdroj fotiek: Freepik.com