Palisander ako materiál na výrobu nábytku

Vzrast

Palisander je krásny tropický strom, ktorý dosahuje výšku až 25 m s priemerom kmeňa 30cm - 1,5 m závislosti, kde strom vyrastá. Medzi jeho najznámejších stromových susedov môžeme zaradiť aj teak a bambus. Palisander patrí medzi veľmi cenenú komoditu, pretože dosahuje väčší priemer až po 100 rokoch rastu. Je to jedna z najcennejšej a najdrahšej obchodnej dreviny s trvalou hodnotou.

Pôvod

Existuje mnoho poddruhov palisandra, ale prevažne rastú v Brazílii, Laose, východnej Indii, v Thajsku a na ostrovoch Java, Pali a Ceylon.

Vzhľad

Prúžky svetlého, žlto krémového bielového dreva majú purpurový nádych a sú zreteľne oddelené od jadrového dreva, ktoré je stredne až temne fialovohnedé s tmavým žíhaním.

Farby sa pekne prelínajú a vytvárajú, pre niekoho prekvapivo, harmonické obrázky. Táto úžasná a prírodou daná rozmanitosť exotického dreva nenechá nikoho chladným.

Nábytok k Palisandru je jeden z mála druhov dreva, ktorý vyzerá úžasne a funkčne aj bez laku, ale po nalakovaní pridáva krásny farebný kontrast, ktorý vytiahne sýtosť farieb a zvýrazňuje prírodný tón dreva a navyše chráni pred vonkajšími vplyvmi ako je voda, alkohol, horúca šálka čaju a mnoho ďalších aspektov spojených s užívaním nábytku.

Vlastnosti

Indický nábytok z palisandra má po vysušení hustotu ca. 850 kg/m3. Sušenie prebieha veľmi pomaly a po vysušení sa jedná o veľmi stabilné drevo. Palisander sa radí medzi jedny z najťažších driev s vysokou pevnosťou v ohybe a tlaku. Opracovanie je ťažšie ako pre stroje tak aj pre ručnú prácu, pretože obsiahnuté látky v tomto dreve silne otupujú britvy nástrojov.

Ako už bolo načrtnuté, drevo palisandra má veľmi krásny vzhľad a vďaka nemu sa používa hlavne na vnútornú výzdobu masívnym nábytkom luxusných domov, bytov hotelových priestorov a ďalších spoločenských alebo rodinných obydlí. Palisander je tiež využívaný na výrobu hudobných nástrojov a skôr na lodné paluby.

Masívny nábytok z palisandra je viac než len spoľahlivý a trvanlivý, je to krásny prírodný materiál, ktorý je využívaný na spokojnosť každého človeka. Miesta kde palisander rastie si ho ľudia vážia a vedia, že nemôžu len rúbať a vyrábať nábytok, hudobné nástroje, dekoratívne predmety a iné, vedia, že treba aj sadiť nové sadenice pre ďalšie svoje generácie, kedy práve pri tom to činu sa stáva z tohto krásneho stromu nielen prírodný produkt, ale aj poľnohospodársky produkt.

Ak sa teda rozhodnete zaobstarať si nábytok z dreva palisander, tak buďte pripravení že ten to rustikálny nábytok sa stane nielen predmetom úžasu, obdivu a pozornosti.

Palisander = originalita, vkus, kvalita, luxus, netradičnosť, praktickosť.