Ako sa starať o masívny nábytok?

Masívny nábytok nie je obľúbený iba kvôli jeho výzoru, ale vyniká aj trvácnosť. V tejto disciplíne je nábytok z masívu ozajstný víťaz. Všetko, čo má byť vydržať však potrebuje starostlivosť. V tomto článku sa dozviete, ako sa správne postarať o váš krásny masiv, či už ide o stôl, masívnu posteľ alebo čokoľvek iné.

Teplota a vlhkosť prostredia hrajú dôležitú rolu

Drevo je veľmi náchylné na jeho okolitú teplotu a vlhkosť, preto pri vysokej vlhkosti môžete očakávať rozpínanie nábytku, čo ho z dlhodobého hľadiska poškodzuje. Pri príliš nízkej vlhkosti nastáva presný opak, ktorý nie je o nič príjemnejší. Scvrkávanie dreva je vážny problém, ktorému je najlepšie sa vyhnúť.

Ideálna vlhkosť je medzi 50-60% a najvhodnejšia teplota je okolo 20°C.

Voda poškodzuje!

 

Špeciálnu pozornosť by ste mali venovať rozliatej vode na povrchu masívu. Ak nie je v krátkej dobe odstránená, začne aktívne narúšať drevo a poškodzovať jeho povrch. Tieto poškodenia sú veľmi ťažko odstrániteľné, preto im radšej predíďte.

Ošetrenie je základ

 

Na začiatok musíte zvoliť správny druh prípravkov a tak môžete učiniť podľa povrchu.

Povrch je najčastejšie:

  1. voskovaný
  2. lakovaný
  3. olejovaný

 

Voskovaný povrch masívu:

 

Keď na to idete logicky, na voskované povrchy je najlepšie použiť prípravky obsahujúce vosk. Ten obnoví hrúbku voskovej vrstvy, ktorá efektívne chráni povrch masívneho nábytku. K tomu dodáva vosk aj estetickú funkciu. Vďaka nemu pôsobí nábytok novšie a krajšie.

Lakovaný masív:

 

Lak je dlhotrvajúce ošetrenie, preto je potrebné iba pravidelne odstraňovať prach, poprípade používať prostriedky na lesk dreva. Tieto produkty zvýrazňujú aj farbu a textúru dreva, čo oživuje celý kus nábytku.

Olejovaný povrch:

 

Vrelo sa odporúča lakovanie, čo je vynikajúci spôsob ochrany nábytku. Na rozdiel od predošlých možností, olej preniká hlboko do dreva a chráni ho aj zvnútra, nie je len zvonku. Vosk aj lak vytvoria iba ochrannú vrstvu na povrchu masívu, pričom olej chráni celé textúry dreva pred vlhkosťou, teplotou, škodcami aj mechanickým poškodením, ako sú napríklad škrabance.

 

Teraz už viete, ako správne ošetriť vaše krásne masívne stoly, postele alebo čokoľvek iné. Ak však stále nemáte žiadny masívný nábytok, odporúčame mrknúť na našu aktuálnu ponuku a vybrať si napríklad jednu z našich masívných postelí, ktoré ozaj stoja za to.