Zariadenie bytu v rustikálnom štýle. Koľko to stojí a ako ušetriť?

Ak hľadáte jednoznačnú, exaktnú odpoveď na to, koľko stojí zariadenie kompletného bytu v rustikálnom štýle, musíme vás sklamať. V tomto článku nenájdete presnú sumu, ale na konci možno nejakú dostanete. Dokážeme vám totižto dať niekoľko tipov a rád, ako ju vypočítať. Nebudú chýbať ani odporúčania na to, akým spôsobom viete ušetriť, na čo si dať pozor pri výbere nábytku a čo vám pomôže pri boji s pokušením nakupovať impulzívne.

Nebudeme vám klamať, rustikálny nábytok nepatrí medzi najlacnejšie, no výsledok bude viac než dostatočnou útechou za počiatočné vyššie výdavky. Nejde len o nadčasový dizajn, ktorý s elegantnou ľahkosťou prekonáva trendy. Takýto interiérový štýl sa vyznačuje trvácnosťou a vysokou kvalitou, môžete si byť istí, že zariadenie vám bude verne slúžiť dlhé desaťročia.

Konečné číslo, o ktoré bude váš bankový účet redukovaný, závisí od mnohých faktorov. Keď si to budete chcieť vypočítať, buďte otvorení, nebráňte sa niekoľkým rôznym kombináciám a rôznym „definitívnym“ sumám. Môžu to ovplyvniť nasledovné činitele, napríklad:

  • veľkosť vášho bytu a počet miestností,
  • deadline, čiže konečný dátum, dokedy plánujete zariaďovanie bytu určite dokončiť,
  • vaše bydlisko, dostupnosť obchodov, respektíve možnosti prepravy od predajcu k vám domov,
  • čas, ktorý dokážete investovať do prieskumu trhu,
  • využitie externej pomoci, napríklad sťahovacej firmy alebo majstrov,
  • potreba drobných úprav, napríklad maľovanie stien, oprava osvetlenia atď.

Všetko začína v hlave

Súčasný zrýchlený online svet nemá veľa priaznivcov, no jedno treba uznať: nakupovanie dnes každý môže zvládnuť ľavou zadnou. Využite túto skvelú možnosť. Samozrejme, tým nechceme vyjadriť podporu impulzívnemu nakupovaniu, práve naopak. Prieskum trhu si viete spraviť za pár hodín, bez toho, aby ste opustili pohodlie vášho domova. Navštívte rôzne internetové obchody, porovnajte ceny, sortiment, cenu dopravy alebo možnosti vrátenia tovaru. Nevyhýbajte sa ani online fóram. Čítajte kriticky, no pozorne, niekedy jediná drobná informácia vám dokáže ušetriť niekoľko stoviek eur.

Učte sa nové veci. Čítajte odborné články, kúpte si magazíny o interiérovom dizajne, požičajte si knihy s podobnou tematikou. Je len na vás, koľko času a energie chcete investovať do zariaďovania alebo rekonštrukcie svojho príbytku. Avšak majte na pamäti, že čím viac viete, tým viac ciest sa pred vami otvorí. Navyše orientácia v danej téme podporuje aj tvorivosť a kreatívne riešenia, no a tieto zručnosti sú skvelými metódami na šetrenie financií. To isté platí aj na znalosť terminológie. Napríklad, „skriňa z masívu“ v prehliadači vám vyhodí oveľa lacnejšie výsledky ako „rustikálna spálňa“, pritom štýlovo i dizajnovo ide o rovnaké modely, prakticky totožné.

Starý dobrý papier so starým dobrým perom

Zoberte si papier, zoberte si pero a choďte na inventúru svojho domova. (Ak sa nechystáte na výmenu nábytku, ale na zariadenie nového bytu, spravte to isté, ale veľmi silno zapnite svoju predstavivosť.) Priraďte ku každej jednej miestnosti jednu sekciu/stranu/kolónku na papieri. Sem napíšte hlavné položky, ktoré si musíte dokúpiť alebo vymeniť. Veľmi dôkladne zvážte, ktoré kúsky vášho súčasného zariadenia si môžete nechať, a teda, či sa daná vec bude hodiť do vášho vytúženého rustikálneho interiéru. Hranica je tenká, polička z drevotriesky zdobená praskajúcou dekoračnou farbou môže v modernej obývačke pôsobiť romanticky, no v rustikálnej izbe by nevzbudila tak vznešený dojem ako kvalitný TV stolík z masívu.

Ak to budete mať hotové, zoberte si aj meter. Ku každému jednému kusu nábytku napíšte jeho približnú veľkosť, pritom ale nezabudnite ani na rozmery samotnej izby. Venujte pozornosť i detailom, napríklad veľkosti okna a stene pod ním, uhlu dverí atď.

Buďte pri tomto kroku svedomití, a berte to naozaj vážne. Takýto postup je skvelou prevenciou impulzívnych rozhodnutí. Pomôže vám nemať na konci zariaďovania pivnicu plnú zbytočností, ktoré sa k vám dostali na základe konzumného postoja „veď niekde to niekedy využijeme“.

Nebráňte sa kúskom s príbehom

Vaša knižnica z masívu je už doma, ale nezostali vám financie na stolík, ktorý by sa k nej dokonale hodil? Nezúfajte. Možností máte hneď niekoľko. Je len na vás, ktorú si vyberiete, dokonca ich môžete aj kombinovať.

Nechcite mať všetko dokonalé hneď. Síce dnes sme zvyknutí na to, že musíme podávať stopercentné výkony z jedného dňa na druhý, skúste byť trpezliví. Využite sezónne zľavy. Napríklad, ak spomínanú knižnicu si kúpite v novembri, do januára určite vydržíte bez stolíka. Po Vianociach sa totižto všetky obchody zbavujú tovaru pomocou obrovských akcií, pretože potrebujú pripraviť miesto na najnovšie modely. Ale to isté platí aj na leto. Tieto obdobia sa opakujú cyklicky, v rovnakých mesiacoch každý rok.

Možno, že dovtedy narazíte na niečo podobné z druhej ruky. Online bazáre skrývajú úžasné poklady, nie zriedka úplne nové veci, avšak za zlomok pôvodnej ceny. Aj na sociálnych sieťach sa môžete pridať do skupín s podobným zameraním. Trendom posledných období je tzv. SWAP, čiže výmena vecí. Toto riešenie je nadmieru praktické, ak máte veľa zbytočností, ktorých sa neviete zbaviť, no a v prípade výmeny starého zariadenia za nové je to ideálne.

Ak však nemôžete čakať a na lov po internete nemáte kapacitu, skúste si premyslieť, ako sa môžete dostať k financiám čo najrýchlejšie. Predajte svoj málo používaný foťák, nerozbalený dron alebo starý nábytok. Môže vám pomôcť pôžička bez registra. Jej výhodou je to, že sa k peniazom dostanete bez zdĺhavej administratívy, a prídu priamo na váš účet.

Zdroj fotiek: Freepik.com