Rustikálny nábytok je zaujímavý a originálny práve pre svoje nedokonalosti.

Rustikálny štýl bývania: ako ho spoznať a previesť do praxe?

Rustikálny štýl bývania uprednostňujú milovníci tradícií, ktorí sa po náročnom pracovnom dni radi zakrútia do deky, zapália si sviečku a v pohodlí si vychutnávajú teplo domova. Pre veľké množstvo kombinácií a prepojenie s modernými štýlmi bývania si postupne prerazil cestu aj do mestských bytov. Prečítajte si, ako stále populárnejší rustikálny štýl spoznáte a úspešne prenesiete do praxe. 

 

Na vidieku aj v mestských bytoch

Nadčasový rustikálny štýl bývania najviac vynikne pri otvorenom pôdoryse domu, ktorý necháva zažiariť prirodzene drsnú krásu prírody prenesenú do interiéru. Stretávame sa s ním najmä na vidieku. Návrat k tradíciám hlásia najmä rodinné domy, chalupy, drevenice a horské chaty. Rustikálny štýl ponúka pestrú paletu rôznych kombinácií a vynikne aj v spojení s modernejším minimalistickým štýlom, vďaka ktorému prenikol aj do mestských bytov. 

 

Komfort a pohodlie v jednom

Kladie dôraz na jednoduchosť a prirodzenosť. Prírodné materiály prepája s komfortom tak, že z celkového zariadenia vyžaruje príjemné teplo. Rustikálny štýl čerpá z tradície vidieka. Jeho základom je kombinácia dreva, kovu a kameňa, ale preto, že čerpá z konkrétnych vidieckych oblastí, v detailoch sa môže líšiť. Pri pohľade na zariadenie domácnosti v rustikálnom štýle nadobudnete pocit, že sa v nej prestriedali celé generácie. 

Hrejivé prírodné odtiene 

Pri výbere farieb sa zamerajte na prírodné odtiene. Prírodnou farbou dreva, kovu a textílií určite nič nepokazíte. Bielu, krémovú, béžovú, svetlo hnedú, jemnú sivú a terakotovú si rustikálny štýl vyslovene žiada. Na oživenie môžete použiť doplnky v červenej, tyrkysovej a zelenej farbe, ale pozor. Chce to cit!

 

Nestarnúca kombinácia dreva a kameňa

Rustikálny štýl si vyslovene žiada priestor s veľkými oknami. Ako prvé vám do oka padnú výrazné drevené trámy a obklad z kameňa. Obklad z kameňa dokonale nahradia fototapety na stenu. Drevo v rustikálnom štýle, staré tehly alebo pôvabný kameň. O charaktere miestnosti rozhodujete vy. Obklad, ktorý použijete rozhodne, akým smerom sa v rustikálnom štýle vyberiete. Tehla a kameň sa dobre kombinuje s masívnymi drevenými policami. Pri drevenom obklade sa zameriate na iné doplnky.  

Nedokonalosti mení na prednosti

Povrchová úprava stien a nábytku je matná. Nábytok úplne rovný povrch mať nemusí. Práve naopak. Rustikálny nábytok je zaujímavý a originálny práve pre svoje nedokonalosti. Remeselne opracované drevo zdobia viditeľné konštrukčné prvky, pánty, kovanie a úchytky povýšené na dekoráciu. Rustikálny štýl spája praktickosť a estetickosť do jedného celku. Masívny nábytok ozdobený vyrezávanými a maľovanými ornamentami je vítaný, ale nemalo by ich byť veľa.