Príprava palisandrového dreva pred samotnou výrobou masívneho nábytku

Rúbanie stromu Palisander, respektíve Sheesham wood tree, je možné už od dvadsiateho roku rastu samotného stromu, ale bežne v praxi sa vyrubujú stromy staré 100 rokov a viac. Rúbanie stromov je v Indii v niektorých oblastiach veľmi zaujímavé, pretože nie všetky firmy v Indii sú vybavené motorovými pílami, ako sme u nás bežne zvyknutý. Takže im zvyčajne stačí obyčajná sekera, kedy do stromu vysekávajú drážku tak dlho, dokiaľ strom nespadne. Je to veľmi zaujímavý pohľad, je to ako pohľad do minulosti, ako rúbali stromy naši prastarý otcovia. Viac menej a prečo nie? Fungovalo to predtým a funguje to tak do dnes.

Stromy palisander sa len nevyrubujú, ale taktiež sa vysádzajú. Každá firma, každý podnik dôsledne dbá na to, aby boli vyrúbané stromy neustále nahrádzané novými a novými stromami pre ďalšie a ďalšie generácie.

Uvedomme si, že India je najľudnatejší štát sveta. Ich obživa,  postaranie sa o rodinu a všetko čo k bežnému životu patrí je odkázané na príjem živiteľa rodiny, teda na muža. Nemôžu mať v továrňach stroje, ktoré urobia prácu za troch ľudí, nastal by tak totálny kolaps systému, chudoba by bola ešte väčšia, nezamestnanosť by rástla a ľudia by tam nemali kde pracovať. Naviac sú si veľmi dobre vedomí, že ručné práce teda, indická manufaktúra je to, čo robí masívny indický nábytok tak žiadaným a kvalitným tovarom na trhu.

A teraz niečo o samotnom spracovaní  stromu. Po zotnutí stromu  a následnom očistení od vetví sa z kmeňa odreže alebo zlúpe kôra, ktorá sa nevyhadzuje, ale využíva sa na dekoračné predmety a bytové doplnky.  Ešte pred samotným sušením, je kmeň stromu rozpílený na samotné dosky, kedy sa snažia dosiahnuť čo najdlhších rozmerov. V praxi sa stretávame s hrúbkou dosiek 1,7 cm a 2,5 cm. Tieto dosky sú následne napúšťané chémiou a dávajú sa sušiť pod tlakom na cca 30 dní. Až po tejto dobe je doska pripravená k samotnej výrobe masívneho indického nábytku.

Drevo palisander sa skladuje v suchých zastrešených budovách, ako by sme u nás povedali, stodolách. V Indii totiž továrne, výrobne či dielne nevyzerajú ako u nás. Ako sme už spomínali vyššie, India je úplne iný svet. Je to chudobný svet, kde nestavajú mrakodrapy, veľké továrne, obrovské sklady a výrobné haly ako na bežiacom páse. Ale na druhú stranu, sú pyšní, že vykonávajú rovnakú prácu v rovnakej „fabrike“ ako ich otec a starý otec.

Samotný proces, od vysadenia stromu, zrúbania stromu, cez sušenie, výrobu rustikálného nábytku, balenie a dopravu je veľmi pestrý a v niektorých prípadoch veľmi zaujímavý. Ale o tom,  až nabudúce.