Na prvom dojme záleží: zariaďte si štýlovú predsieň

27 sekúnd. Vraj za takýto absurdne krátky čas sa vytvárajú naše slávne „prvé dojmy“. Samozrejme tie vôbec nemusia byť večné, lenže nie jednoduché ich zmeniť. Tento fakt je snáď dostatočne silným argumentom, prečo je dôležité to, ako vyzerá naša predsieň.

Síce ide o miestnosť, v ktorej trávime významne menej času ako v ostatných, má obrovský vplyv na to, ako sa budeme cítiť doma po príchode z roboty, napríklad. Predsieň je ako pozdrav od bytu, nie je jedno, či je vrúcny s otvorenou náručou alebo chladný, odmeraný a zmätočný. Navyše toto bude aj prvá vec, ktorú uvidia vaši hostia pri návšteve vášho príbytku.

Všetko má mať svoje miesto

Najpodstatnejšou vecou je logistika úložných priestorov. A teda to, aby ich bolo dostatok. V predsieni nechávame topánky, papuče, bundy, kabáty, šály, a ešte by sme mohli pokračovať takto ďalej. No je ich dosť aj takto, a keby sme nechali všetko pohromade „len tak“, vznikol by obrovský chaos. Nie je to praktické, navyše správna starostlivosť o oblečenie a obuv vyzerá úplne inak.

Budete potrebovať teda minimálne jednu skrinku na topánky. Kabáty zaberajú veľa miesta, takže v predsieni nechávajte len tie, ktoré sa práve používajú. Dobrým riešením sú dizajnové, výrazné vešiaky, ktoré sú zároveň jedinečnými dekoratívnymi prvkami, aj keď sú prázdne. Praktické je, ak stenu za nimi natriete umývateľnou farbou, pretože mokré odevy môžu zanechávať škvrny.

Pokračujte výberom regálov a ďalších skriniek. Dajte si pozor na to, aby sa rozmerovo hodili do vašej predsiene, ale aj k sebe. Mali by spolu korešpondovať i štýlovo. Ak teda ozdobou vašej predsiene je komoda z masívu, kombinovať ju s policami z drevotriesky by nebolo esteticky šťastné. Všetko by malo mať svoje miesto, aj kľúče od pivnice alebo bločky z nákupov. Náhodné veci pohodené na poličke vyvolajú dojem neporiadku.

Optické zväčšenie priestoru

Na optické zväčšenie priestoru použite zrkadlá, najmä ak vaša predsieň nie je práve tá najširšia. Táto pomôcka síce reálne nepridá vášmu bytu metre navyše, ale zaručene vzbudí takúto príjemnú ilúziu. Nie je jedno, kam ich umiestnite, a asi ešte podstatnejšia je ich veľkosť. Malé zrkadlá vám veľmi nepomôžu, práve naopak. Žiaľ, rozbijú miestnosť, rozdelia už aj tak tesný priestor na ďalšie, ešte menšie časti. Takže steny dekorujte veľkými alebo stredne veľkými zrkadlami, ktoré šikovne zmažú optické hranice. Navyše, vašej predsieni môžu pridať aj trochu elegantnej mysterióznosti.

Ďalšou účinnou zväčšovacou metódou je privolať si na pomoc prírodu. Požičajte si od nej motívy, vzory, farby: jednu stenu predsiene zakryte obrazom krajiny. Tento trik bude najefektívnejšie fungovať v podlhovastom priestore, čiže ak váš byť a vchodové dvere spája miestnosť, ktorá pripomína skôr chodbu ako typickú predsieň. Pokiaľ však krajinky nie sú vašou šálkou kávy, skúste to isté s nápisom kurzívou. Táto druhá možnosť vám dokonca ponúkne skvelý priestor na uvoľnenie vašej kreativity a realizáciu vašich výtvarných zručností.

Na dekorovanú stenu môžete namontovať aj police alebo malé odkladacie priehradky. Úložný priestor sa javí ako originálne riešenie a pri jeho využívaní môžete ušetriť veľa miesta. Do políc odložte knihy, magazíny alebo čokoľvek iné, čo vám umožní vytvoriť systém. Pričom do políc môžete schovať nepoužívané vešiaky, topánky, klobúky, papuče, nákupné tašky alebo dáždnik. Ušetríte tak naozaj veľa miesta.

Ako na miniatúrne predsiene?

O sile zrkadiel sme sa rozprávali už vyššie. Máme ale v zásobe ďalšie triky, ktoré vám pomôžu otvoriť priestor a zväčšiť predsieň, no zároveň ušetriť miesto aj reálne, nielen opticky. V prvom rade nájdite multifunkčné kúsky nábytku. Populárne sú napríklad také skrinky na obuv, ktoré slúžia zároveň aj na sedenie.

Veľa spraví aj správne osvetlenie. Ak vo vašej predsieni vládne prirodzené svetlo, patríte k šťastnej menšine. Malé chodbičky zvyčajne nemajú okná, zdroj svetla teda musí byť iný než slnko. Našťastie požadovaný prirodzený efekt môžete dosiahnuť aj lampami. Čím viac ich je, tým je to lepšie. Namiesto jediného lustra vsaďte radšej na bodové svetlá. Nebojte sa ani svetelných reťazí, ktoré navyše vyčarujú veľmi domácku a unikátnu atmosféru.

Nemusíte mať žiadne špeciálne vedomosti o interiérovom dizajne, aby vám bolo jasné, že tmavé odtiene zmenšujú. Práve preto preferujte svetlé farby, a to platí na všetky elementy, nielen steny. Bledé skrine, bledé poličky, bledý koberec, to všetko dokáže pridať niekoľko centimetrov miestnosti navyše. Ak by to na vás pôsobilo mdlo, pridajte dekorácie vyrobené z prírodných materiálov alebo 1-2 krikľavé prvky.

Komfortne aj v predsieni

Ten kus nábytku, ktorý vo väčšine slovenských predsiení chýba, je „niečo na sedenie“. Pričom ide o celkom logický doplnok. Rustikálna lavica, štýlový taburet alebo dizajnové kresielko dokáže zútulniť vzhľad priestoru, nehovoriac o praktickosti. Nemal by to byť ale náhodný výber, ako napríklad stolička navyše z jedálenskej zostavy. Kúpte si model, ktorý svojím dizajnom bude naozaj ozdobou prvej miestnosti vášho bytu.

Predsieň ako úvodná kapitola

Už na začiatku tohto článku sme zdôraznili to, že predsieň je kľúčová v tom, aký dojem si o vašom byte vytvoria návštevy. Pri jej zariaďovaní teda myslite na to, čo by mala táto miestnosť komunikovať, akú atmosféru má vyžarovať, a, samozrejme, mala by byť v súlade s interiérovým štýlom vládnucim vo zvyšku vášho bytu. Napríklad, ak všetky vaše izby sú útulné, prevládajú v nich teplé farby a prírodné materiály, namiesto sivých kachličiek sa do vašej predsiene bude hodiť dlažba imitujúca drevo. A platí to aj opačne, samozrejme. Dnes už naozaj nie je problém nájsť rôzne štýly podláh, dlažieb, kachličiek a ďalšie stavebné prvky, ktoré sa vám pri zariaďovaní alebo rekonštrukcii predsiene určite zídu. Hľadajte usilovne a konajte smelo.

Zdroj fotiek: Freepik.com