Ako zariadiť dielňu či garáž? V prvom rade prakticky a funkčne, ale aj štýlovo

Presťahovali ste sa do rodinného domu a tešíte sa na vlastnú garáž priamo pri vašom vchode? Alebo by ste radi na svojom dvore postavili novú dielňu? Možno ste sa rozhodli konečne po dlhých rokoch vypratať záhradný domček, ktorý sa využíva len na uskladňovanie rôznych harabúrd. Máme pre vás niekoľko užitočných, no jednoduchých tipov, ako to spraviť rozumne, prakticky, a v neposlednom rade i štýlovo.

 

Bezchybný základ je polovica úspechu

Či už sa chystáte na zariadenie garáže alebo dielne, prvým krokom je získanie čistého základu. To neznamená len umytie podlahy, aj keď, samozrejme, tento proces je tiež nevyhnutný. Keď stojíte pred rekonštrukciou už existujúcej a dlhodobo využívanej miestnosti, bude to trochu zdĺhavejšie, no nezúfajte, útechou bude prehľadný systém a plne funkčný priestor.

V prvom rade, vyneste všetko na dvor. A keď hovoríme „všetko“, myslíme to naozaj vážne. Mali by ste získať stopercentne prázdny interiér garáže alebo dielne, takže z vnútra odstráňte aj police a skrine. Je to dôležité z rôznych dôvodov. Jednak budete mať možnosť na revíziu stien a podlahy, na ich opravu a následné upratovanie. Okrem toho, inventúra jednotlivých predmetov bude takto ľahšia a efektívnejšia. No a nie je zanedbateľným hľadiskom ani to, že získate nový pohľad na miestnosť, jej rozloženie a využiteľnosť. Možno, že vám napadne lepšia logika usporiadania vecí, navyše vám to pomôže aj s novým dizajnom. Ale o tom, prečo je estetické hľadisko dôležité aj v prípade vyslovene praktickej časti vášho domova, vám prezradíme viac v inej časti tohto článku.

 

Pred selekciou predmetov sa pustite do opravy miestnosti. Pravdepodobne sa nezaobídete bez „mokrých“ opatrení (maľovanie stien a/alebo starostlivé umytie podlahy) a zariaďovať by ste mali len stopercentne suchý priestor. Začnite s odstránením prachu a špiny aj z tých častí, ktoré boli doteraz skryté. Nasleduje revízia poškodení, ich oprava, maľovanie stien alebo ich utretie a čistenie podlahy. Berte to vážne, používajte vysávač aj mop.

Medzitým by mala prebiehať triedenie vecí. Rozdeľte ich na 3 kategórie:

  • potrebné,
  • poškodené/na vyhodenie,
  • nepotrebné, ale nepoškodené.

Pri prvej kategórii buďte naozaj nekompromisní. Garáž alebo dielňa v mnohých domácnostiach slúži ako sklad nepoužívaných a zbytočných vecí, kam sa predmety dostávajú podľa hesla „možno raz“. Nemalo by to byť takto. Len preto, že ide o neobývané kúty, mali by byť funkčné, praktické, a to bez prehľadnosti nepôjde. Poriadok vám ušetrí mnoho stresov, času a dokonca aj peňazí.

To, čo je poškodené, buď opravte alebo vyhoďte. Urobte to ekologicky, väčšie položky by ste aj tak nemali vyhodiť do smetiakov na komunálny odpad, ale odniesť na zberný dvor. V prípade potreby využite vypratávacie služby.

 

Ak narazíte na veci, ktoré sú plne funkčne, ale nepotrebujete ich, máte rôzne možnosti, ako sa ich zbaviť. Viete ich predať prostredníctvom sociálnych sietí a online bazárov. Pokiaľ sa ich chcete zbaviť čo najskôr aj bez nároku na odmenu, opýtajte sa svojich známych alebo si stiahnite nejakú aplikáciu na darovanie vecí za odvoz.

Police alebo skrine?

Je to len na vašich osobných preferenciách, ako sa rozhodnete. Skrine sa vám môžu javiť ako lepšie riešenie vtedy, ak sa vaša garáž alebo dielňa otvárajú smerom na ulicu alebo k susedom. Diskrétne zakryjú váš majetok, navyše ho ochránia aj pred prachom. Police však mnohým vyhovujú viac kvôli lepšej prehľadnosti a jednoduchšej manipulácii. Pri tej druhej možnosti sa vám určite zídu i krabice a úložné boxy, najmä na drobné predmety a pomôcky. Tie označte etiketami so zoznamom položiek, ktoré sa v nich nachádzajú.

Dajte si záležať na tom, aby to boli kvalitné kusy nábytku. Možno, že police z masívu by ste využili skôr na knihy v obývačke, avšak môžu byť ústrednou a praktickou ozdobou aj garáže alebo útulnej dielne. Drevené predmety sa oplatí pretrieť exteriérovým lakom. Keďže ide o miestnosti, ktoré nebývajú vykurované, do určitej miery sú vystavené vplyvom počasia, či už ide o daždivé dni alebo veľké mrazy.

Police a skrine, samozrejme, nie sú jedinou možnosťou na skladovanie. Pustite svoju kreativitu na slobodu, zaveste svoj bicykel na stenu, umiestnite drevené nástroje do prívesných košíkov alebo vytvorte magnetické povrchy na kovové predmety. Dokonca i vonkajšie steny ponúkajú príležitosť na vytvorenie úložného priestoru. Stačí namontovať pevnú tyč alebo mrežu, a hneď ste získali nový držiak na záhradné náradie.

Presné miesto pre každú položku

Predstavte si svoju novú prehľadnú garáž s čistou dlážkou. Pokušenie položiť pneumatiky „len tak na zem“, oprieť tenisové rakety o krabicu s čistiacimi prostriedkami alebo umiestniť poloplné nádoby so zeminou pod najnižšiu policu bude veľké. No nerobte to. Aj keď nič zo spomínaných vecí poriadok nepokazí, mali by ste postupovať vždy podľa pravidla „všetko má svoje miesto“. Takto sa jednak vyhnete tomu, aby sa z vašej dielne opäť stal chaotický sklad, jednak to znižuje riziko poškodenia (aj hodnotnejších) predmetov.

Nie je jedno ani to, čo kde presne bude uložené. Pri usporiadaní predmetov postupujte podľa jednoduchého princípu: poruke a na očiach majte to, čo najčastejšie používate. Postupujte od stredu. Čím frekventovanejšie niečo potrebujete, tým bližšie by mal byť k stredu miestnosti a podľa toho choďte ďalej postupne. Čiže tie najmenej používané veci budú na zadných a pravdepodobne najvyšších policiach, možno ukryté za nejakými inými objektmi.

 

Údržba vám ušetrí peniaze

Ako súvisí údržba so zariaďovaním garáže alebo dielne? Mali by ste myslieť dopredu a rekonštrukciu alebo zariadenie týchto miestností urobiť tak, aby starostlivosť o poriadok a čistotu, ako aj prevencia poškodení bola v budúcnosti jednoducho uskutočniteľná. Užitočnosť exteriérového laku sme spomenuli už vyššie, pri výbere nábytku. Ale aj steny by mali byť chránené voči nepriaznivým meteorologickým vplyvom, takisto i podlaha. Použite preto kvalitné farby, ideálne exteriérové, ktoré disponujú vlastnosťami ako mrazuvzdornosť alebo vodeodolnosť. Mnohé sú aj antibakteriálne a protiplesňové.

Prítomnosť plesní kontrolujte pravidelne. Ak sa nejako do garáže alebo dielne dostane voda, ihneď ju odstráňte. Vetrajte často, a to, samozrejme, najmä v suchom počasí. Skladovanie vecí citlivých na vlhkosť môže zvyšovať riziko vzniku plesní, ako napríklad posypová soľ alebo hnojivo.

 

Dizajn je dôležitý

Kto by už myslel na dizajn pri zariaďovaní garáže alebo dielne? Teda, možno si viete spomenúť na dekorácie našich starých otcov v podobe nástenných kalendárov alebo plagátov, ale v tomto prípade máme na mysli niečo iné. Dajte si záležať na tom, aby aj interiér mimo hlavnej obývacej časti vašej domácnosti bol útulným priestorom. Masívny nábytok je jednak stabilnejší a funkčnejší, no i lepšie motivuje ku kutilstvu alebo iným prácam. Farebné steny alebo motívy vytvorené kvalitným náterom vyčarujú priateľskejšiu atmosféru, ktorá príjemne prekvapí aj náhodné návštevy. Dielňa by mala byť vaším kreatívnym útočiskom, a keď sa to stane, aj pravidelná údržba bude pre vás samozrejmosťou, a nie otravnou povinnosťou.